Κύπρος Ενοικίαση Αυτοκινήτου


Αγία Νάπα


Η Αγία Νάπα είναι κωμόπολη της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου και ανεξάρτητος δήμος από το 1986. Βρίσκεται πιο ανατολικά από το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Λόγω των αμμωδών παραλιών της είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός. Το όνομα Αγία Νάπα προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι που κατά την Ενετική κατοχή βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Η περιορισμένη έκταση καλλιεργήσιμης γης και η δυσκολία άντλησης των υπόγειων νερών δικαιολογεί το χαμηλό αριθμό οικισμών ανά περίοδο. Τα νέα ευρήματα στον χώρο Νησί που αφορούν την ανακάλυψη προ-νεολιθικής θέσης, εισηγούνται την πρώτη παρουσία ανθρώπων γύρω στο 8.500 – 10.500 π.Χ. Τότε, για πρώτη φορά έφταναν στο νησί τροφοσυλέκτες για πρόσκαιρη διαμονή μέσω της θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου. Οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι της Νεολιθικής εποχής εγκαταστάθηκαν, για μικρό χρονικό διάστημα στη φυσικά οχυρωμένη κορυφή του λόφου Τηγάνι προτού μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Φαίνεται ότι για πέντε χιλιετίες η περιοχή δεν ήταν κατοικημένη, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της Χαλκολιθικής περιόδου, της εποχής του Χαλκού και της Γεωμετρικής περιόδου.

Κατάλοιπα της Κύπρο-αρχαϊκής και Κύπρο-κλασικής περιόδου έχουν εντοπιστεί σε παράλια θέση που βρίσκεται στο μικρό ακρωτήριο της Μακρονήσου και περιορίζονται σε μερικά θραύσματα ειδωλίων από ένα πρόχειρο ιερό, που βρισκόταν στην ακτή. Η Ελληνιστική περίοδος αντιπροσωπεύεται, από το ιερό της Αφροδίτης, το οποίο βρίσκεται στο τραπεζοειδές πλάτωμα του λόφου, που αναφέρει ο Στράβωνας και περιγράφει ο Ohnefalsch-Richter, καθώς και από τα αποτελέσματα των ανασκαφών στη Μακρόνησο. Τα ταφικά έθιμα είναι στην ουσία ελληνικά και αντιστοιχούν με αυτά που γνωρίζουμε από άλλες νεκροπόλεις στην Κύπρο ιδιαίτερα της Σαλαμίνας και της Πάφου. Η κεραμική που βρέθηκε μέσα στους τάφους υπονοεί επαφές με τον έξω κόσμο -ιδιαίτερα με την ελληνική Ανατολή - συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Ανατολίας, της Βορείου Αφρικής και της Ιταλίας. Σε αρκετές θέσεις της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν όστρακα λεπτής κεραμικής της Ελληνιστικής περιόδου, ενώ η ταφική αρχιτεκτονική είναι τυπική της ίδιας περιόδου. Φαίνεται ότι οι περισσότερες ρωμαϊκές θέσεις που εντοπίστηκαν εδώ κατοικήθηκαν και κατά την ελληνιστική περίοδο.

Η μελέτη των πήλινων σαρκοφάγων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ της περιοχής της Αγίας Νάπας, και γενικότερα της Κύπρου, και των γειτονικών περιοχών της ανατολικής Μεσογείου. Παρʼ όλο που τα περισσότερα εισηγμένα ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους της Μακρονήσου μπορούσαν να αποκτηθούν και από την εγχώρια αγορά, μερικοί αμφορείς εμπορίου υπονοούν απευθείας επαφές με τον έξω κόσμο. Σε αυτό θα βοηθούσε το αγκυροβόλιο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου, που περικλείεται από το ακρωτήριο της Μακρονήσου. Η ανακάλυψη θραυσμάτων αμφορέων στον κόλπο αυτό, όχι μακριά από την ακτή, είναι σύμφωνη με την πιο πάνω άποψη. Η αρχιτεκτονική των τάφων που ανασκάφηκαν δεν φανερώνει ταξική διαφοροποίηση, μια και είναι όλοι περίπου ίδιοι. Η χρήση πήλινων σαρκοφάγων, ντόπιων ή εισηγμένων, ενδέχεται να υπονοεί ένα είδος ταξικής διαστρωμάτωσης που σίγουρα υπήρχε κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Η ρωμαϊκή περίοδος χαρακτηρίζεται από την ανέγερση αγροικιών, που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα της επιβολής της Pax Romana (Ρωμαϊκής Ειρήνης). Διάφοροι οχυρωμένοι οικισμοί, όπως αυτός στη θέση Παλιό Χωρκό συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως η οργάνωση της οικονομίας της περιοχής βασίζεται τώρα σε μεμονωμένα αγροκτήματα. Γενικά για την οργάνωση της ευρύτερης περιοχής λίγα είναι γνωστά, υπάρχουν όμως στοιχεία για την ύπαρξη μιας σημαντικής πόλης κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Ο Στράβωνας την ονομάζει «Θρόνους» και ο Πτολεμαίος την αναφέρει ως «πόλις και ακρωτήριον». Τα κατάλοιπα της εντοπίστηκαν στη θέση Τόρνος. Οι Θρόνοι ήταν ο σημαντικότερος οικισμός, ενώ μικρότεροι οικισμοί, όπως αυτοί στις θέσεις Ζυγάτζιην και Καούνιν σχετίζονταν με τον πρώτο. Τα εκτεταμένα υδρευτικά έργα στη θέση Φιλίνα θα πρέπει να θεωρηθούν ως τμήμα μιας οργανωμένης κοινότητας που κατοικούσε στους Θρόνους. Οι περισσότεροι από τους οικισμούς της ρωμαϊκής εποχής συνεχίζουν να υπάρχουν και κατά την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο σημαντικότερος οικισμός της παλαιοχριστιανικής εποχής βρίσκεται στη θέση Καταλύματα. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής μετοίκησε στα Καταλύματα, όπου δεν υπήρχαν ειδωλολατρικά στοιχεία. Κρίνοντας από τα κατάλοιπά του, ο οικισμός ήκμασε κατά την παλαιοχριστιανική εποχή. Εγκαταλείφθηκε κιʼ αυτός - μαζί με άλλους, μικρότερους οικισμούς- κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών του 7ου αιώνα. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε για αιώνες και πιθανότατα μόνο βοσκοί περιπλανούνταν στα βοσκοτόπια της, μέχρι το 14ο αιώνα οπότε οι Λουζινιανοί ανέγειραν το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και ανακατασκεύασαν το Υδραγωγείο. Έτσι, μετά το κτίσιμο του μοναστηριού άρχισαν να έρχονται άνθρωποι στην περιοχή για να εργαστούν, άλλοι ως προμηθευτές των μοναχών και πολλοί ως απλοί επισκέπτες. Το χωριό της Αγίας Νάπας άρχισε να δημιουργείται γύρω από τη Μονή και συνέχισε να υπάρχει μέχρι σήμερα. Μια μικρή κοινότητα γεωργών και ψαράδων που μετατράπηκε σε πόλη κατά τα τέλη του 20ου αιώνα.

Η Γύρω Περιοχή

Οι πόλεις και τα χωρία γύρω απο την Αγία Νάπα προσθέτουν μοναδική ομορφιά στο τοπίο της περιοχής.

Το ήπιο κλίμα και το εύφορο έδαφος έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας της περιοχής. Τα κυριότερα προϊόντα των χωριών είναι πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, φρέσκα λαχανικά, πεπόνια, καρπούζια και φασόλια. Παντού, σ' ολόκληρη την ύπαιθρο, υπάρχουν εκατοντάδες φρέατα για αρδευτικούς σκοπούς. Φάρμες μεγάλες και μικρές προσδίδουν μια γοητεία στο φυσικό αυτό περιβάλλον.

Παραλίμνι - Πρωτάρας
Το Παραλίμνι με πληθυσμό 13 χιλιάδες κατοίκους είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Κύπρου. Η λέξη Παραλίμνι σημαίνει «συνοικισμός κοντά στη λίμνη».

Ιστορικά, το Παραλίμνι χτίστηκε στις ακτές μιας ρηχής λίμνης, έγιναν αποξηραντηκά έργα με αποτέλεσμα η λίμνη να εποξηρανθεί και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για γεωργικούς σκοπούς.

Το 15ο αιώνα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό για να μην είναι ορατό στους πειρατές. Λέγεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο Παραλίμνι έφθασαν λίγο μετά την κατάληψη της γειτονικής πόλης Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1571. Ο πρώτος οικισμός ονομάστηκε Αγιος Δημήτριος και το μέρος αυτό φέρει ακόμα το όνομα μέχρι σήμερα.

Όχι μακριά από το Παραλίμνι σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή με το όνομα Πρωτάρας, βρισκόταν η αρχαία πόλη - κράτος Λευκόλλα. Η πόλη διέθετε ένα μικρό ασφαλές λιμάνι όπου το 306 π.Χ. ο Αθηναίος Δημήτριος ο Πολιορκητής ζήτησε καταφύγιο και ανέμενε τον Πτολεμαίο, έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Πτολεμαίος ηττήθηκε και έφυγε στην Αίγυπτο, αφήνοντας στην Κύπρο για λίγο στα χέρια του Δημήτριου.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Παραλιμνίου ήταν γεωργοί. Το Παραλίμνι έχει ένα πολύ ήπιο κλίμα που βοηθά στην παραγωγή πρώιμων λαχανικών και πατατών. Έχει όμορφες παραλίες και η πιο γνωστή στην περιοχή είναι το Fig Tree Bay στον Πρωτάρα.

Ο Πρωτάρας είναι μέρος του Παραλιμνίου και είναι γνωστός σαν «η περιοχή των ανεμόμυλων», μια ονομασία που υποδηλώνει μια έντονη νοσταλγία του παρελθόντος. Ο Πρωτάρας μαζί με την Αγία Νάπα θεωρούνται οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στην Κύπρο.

Σωτήρα
Με πληθυσμό 1,500 κατοίκων η Σωτήρα πήρε το όνομα της από μια εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού του Σωτήρα. Η εκκλησία έχει εξαίρετα δείγματα της ματά τον Κομνηνό τέχνης (13ος- 16ος αιώνας).

Κοντά στην ανατολική είσοδο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Μάμα που κτίστηκε αρχικά το 12ο αιώνα και αργότερα ανοικοδομήθηκε το 16ο αιώνα. Οι σημερινές νωπογραφίες ανάγονται στο 16ο αιώνα. Περίπου δύο χιλιόμετρα δυτικά βρίσκεται η σταυρόσχημη Εκκλησία της Παναγίας της Χορκαδιώτισσας που ανάγεται στο 15ο αιώνα. Ο θόλος της έχει αναστηλωθεί. Μια τρίτη εκκλησία που φέρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή. Είναι μια τρίκλιτη, συριακού τύπου Βασιλική των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στο χωριό Σωτήρα υπάρχει επίσης ένα μικρό Εκκλησιαστικό Μουσείο που αξίζει τον κόπου να επισκεφθείτε.


Ξυλοφάγου
Το χωριό αυτό, που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, πήρε το όνομα του από τον πρώτο εκατασταθέντα που ονομαζόταν Ξεροφάγος (αυτός που τρώει ξηρή τροφή). Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν η περιοχή δεν ήταν κατοικημένη κτίστηκαν εκεί διάφορα μοναστήρια. Σήμερα, μόνο τα ονόματα τους παραμένουν. Ο Ευστάθιος και η Αγία Βαρβάρα είναι ίσως τα δύο σημαντικότερα ονόματα.

Λιοπέτρι
Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πέτρες στο Λιοπέτρι. Η μεσαιωνική εκκλησία της Παναγίας παρουσιάζει ενδιαφέρον, ενώ πιστεύεται ότι η Εκκλησία του Αγίου Ανδρόνικου κτίστηκε το 15ο αιώνα. Έχει οκτάγωνο θόλο και υπολείμματα των τοιχογραφιών του είναι ακόμη ορατά στην αψίδα.

Ο «ποταμός» του Λιοπετρίου είναι ένα γραφικό αλιευτικό καταφύγιο. Εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια ενετικού παρατηρητηρίου. Ο Γάλλος ποιητής Αρθουρ Ριμπώ εργάστηκε στην περιοχή αυτή στη δεκαετία του 1880. Η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής ασκείται ακόμα στο Λιοπέτρι.

Φρέναρος
Πήρε το όνομα του από τους Λουζινιανούς μοναχούς που ζούσαν στην Παναγία των Χορτανίων, ένα μοναστήρι εκεί κοντά και ονομαζόταν Φρεμενόρ. όπως αναφέρει ο Νέαρχος Κληρίδης στο βιβλίο του «Χωριά και πόλεις της Κύπρου» οι μοναχοί δεν μπορούσαν να συντηρηθούν και το 1468 αποτάθηκαν στον Ιάκωβο το Λουζινιανό, Βασιλέα της Κύπρου, που τους έδωσε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων. Το χωριό Φρέναρος έχει τις δικές του μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Δύο απ' αυτές, ο Αγιος Ανδρόνικος και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ανάγονται στο 12ο αιώνα. Στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες νωπογραφίες.

Δερύνεια
Είναι ένα χωριό κοντά στην Αμμόχωστο. Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Γενίνια, όμως οι άνθρωποι στις καθημερινές τους συνομιλίες το μετέτρεψαν σε Δερύνεια. Ιστορικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα έποικοι που έφθασαν από την Δερύνεια στην Κύπρο μετά τον Τρωικό πόλεμο να Ίδρυσαν συνοικισμό, στον οποίο έδωσαν το όνομα της γενέτειρας τους πόλης.

Στο χωριό υπάρχουν τρεις εκκλησίες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εκείνους που εκτιμούν τη Βυζαντινή τέχνη. Η 15ου αιώνα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας της Παναγιάς, μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μητέρα που έχει μερικές εικόνες του 17ου αιώνα, ενώ κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μια μικρή Μεσαιωνική εκκλησία.

 Μενού

Προορισμοί Εξωτερικού

Ενοικίαση στην Ελλάδα

 
♦ Αρχική
♦ Σχετικά με εμάς
♦ Δημοφιλείς προορισμοί
♦ Αυτοκίνητα
♦ Συνεργάτες ενοικίασης αυτοκινήτων
♦ Υποστήριξη πελατών
♦ Όροι χρήσης
♦ Επικοινωνία
♦ Αυστρία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Βέλγιο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κανάριες Νήσους Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κύπρο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Δανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Γαλλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Γερμανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ελλάδα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιρλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιταλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λουξεμβρούργο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ολλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νορβιγία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πορτογαλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ισπανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σουηδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ελβετία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αλάσκα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καναδά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αυστραλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ινδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νέα Ζηλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νότια Αφρική Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αθήνα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Θεσσαλονίκη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κέρκυρα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Kάρπαθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ναύπλιο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Χίο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λευκάδα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πρέβεζα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πάργα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καβάλα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λάρισα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ζάκυνθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σκιάθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σάμο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιωάννινα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Μύκονο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Χαλκιδική Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κεφαλονιά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σαντορίνη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καλαμάτα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αλεξανδρούπολη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ρόδο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κρήτη - Χανιά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λέσβο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Σχεδιασμός Ιστοσελίδας WebCore IT
       
Σχεδιασμός Ιστοσελίδων WebCore