Αυτό που μπορούμε να πούμε χωρίς καμιά αμφισβήτηση είναι ότι το Φεστιβάλ Λάρνακας έχει καθιερωθεί και στέκει πια πάνω σε γερές βάσεις. Το επίπεδο των εκδηλώσεων χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει σταθερά και με αλματώδη βήματα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το θεσμό αυτό, γεγονός που μαρτυρούν οι πληρότητες των θεάτρων. Στο Φεστιβάλ Λάρνακας έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς μεγάλα και σημαντικά ονόματα, συγκροτήματα απʼ όλο τον κόσμο.
Περαιτέρω το πολιτιστικό τμήμα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των χώρων πολιτιστικής υποδομής της πόλης που εν συντομία αναφέρονται πιο κάτω:
Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Λάρνακας εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1992. Ασχολείται αποκλειστικά με κυπριακά εκθέματα και περιλαμβάνει σχεδόν στο σύνολο τους όλα τα πουλιά, θηλαστικά και ερπετά που ζουν στον τόπο μας. Μοναδική ανά το παγκόσμιο είναι η συλλογή κυπριακών εντόμων (πέραν από 6000 έντομα). Παρουσιάζεται επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό η χλωρίδα της Κύπρου και το θαλάσσιο περιβάλλον καθώς επίσης και η γεωλογία περιλαμβάνοντας και απολιθώματα ηλικίας πολλών εκατομμυρίων χρόνων.
Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1992. Η δημιουργία του τοποθέτησε τα μουσικά πράγματα της πόλης πάνω σε καινούρια και πιο ουσιαστική βάση, δίνοντας έτσι περαιτέρω ώθηση στον τομέα της μουσικής, όπου η πόλη του Ζήνωνα έχει μακρά παράδοση. Το Δημοτικό Ωδείο Λάρνακας αποτελεί φυτώριο για τη Δημοτική Φιλαρμονική αλλά και για άλλες τοπικές ορχήστρες και προσφέρει στα νέα παιδιά της Λάρνακας την ευκαιρία για σωστή και ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευσή. Ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πολλοί από τους μαθητές μας σπουδάζουν με επιτυχία στο εξωτερικό και άλλοι εργάζονται στον τόπο μας. Το Ωδείο μας πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί αφού ειδικεύεται στον τομέα της διδασκαλίας των πνευστών οργάνων, ο οποίος είναι ανύπαρκτός στην Κύπρο. Φυσικά διδάσκονται πιάνο καθώς και θεωρητικά μαθήματα.
Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας
Το σημαντικότερο ίσως έργο Πολιτιστικής υποδομής που έγινε ποτέ στην πόλη μας. Το Πολιτιστικό Κέντρο, που στεγάζεται στις αναπαλαιωμένες αποθήκες του τελωνείου που κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, περιλαμβάνει τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας και το Μουσείο Παλαιοντολογίας. Τα εγκαίνια έγιναν το 1995 από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο. Η λειτουργία του Κέντρου ανέβασε οπωσδήποτε κατακόρυφά την ποιότητα της πολιτιστικής ζωής στη Λάρνακα και άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της τέχνης που είναι ήδη αισθητοί στην πόλη μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη θεωρείται ο καλύτερος χώρος τέχνης στην Κύπρο και μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε έκθεση. Το Μουσείο Παλαιοντολογίας είναι από τα μοναδικά στο είδος του.
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
Στις 9 Ιουλίου 1990 εγκαινιάστηκε το Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. Η δαπάνη για την ανέγερση του θεάτρου ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη. Ένα θερινό Δημοτικό αμφιθέατρο στην πόλη μας, το οποίο φιλοξενεί τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, με αμφιθεατρικό σχήμα, το οποίο είναι αρμονικά ενταγμένο στο χώρο του μεγάλου πάρκου της Αλυκής Λάρνακας, τοποθετημένο στις παρυφές ενός από τα υψώματα του.

Κηποθέατρο στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας
Ο χώρος της εσωτερικής αυλής του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδανικότερος για την προβολή διαφόρων θερινών παραστάσεων. Ο ειδυλλιακά πανέμορφος κήπος του Κάστρου προσφέρεται ως ο καταλληλότερος ίσως χώρος για αυτές τις εκδηλώσεις και μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε δημιουργό ή / και θεατή.
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1996 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής. Η απουσία του Θεάτρου ήταν μέχρι το 1996 ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Η δημιουργία του συμπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα έργα υποδομής κάνοντας έτσι τη Λάρνακα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.
Εξέδρα Παραλίας
Με τη δημιουργία του παραλιακού μετώπου λήφθηκε πρόνοια για την κατασκευή μόνιμης εξέδρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η κατασκευή αυτή αποδείχτηκε σημαντική αφού οι εκδηλώσεις που γίνονται συχνά στο χώρο αυτό, δίνουν ζωή και μια άλλη, κοσμοπολίτικη όψη στη Λάρνακα βοηθώντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο τους το τουριστικό προϊόν της πόλης.
Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Λάρνακας
Εντατικοποιήθηκε και εμπλουτίστηκε σε τέτοιο βαθμό το Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας που να αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο πλούσια αρχεία στον τόπο μας. Με την αναπαλαίωση του κτιρίου, όπου βρίσκονταν τα γραφεία του τελωνείου Λάρνακας και τα οποία εφάπτονται του Πολιτιστικού Κέντρου στην Πλατεία Ευρώπης, το Αρχείο μεταφέρθηκε εκεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μελετητές, ερευνητές κ.ά. Στο ισόγειο εκτίθενται τα υλικά που έχουν μουσειακό χαρακτήρα και στον πρώτο όροφο στεγάζεται το Πολιτιστικό Τμήμα καθώς επίσης φιλοξενείται το αρχείο το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γκραβούρες, παλιούς χάρτες βιβλία, εφημερίδες, έγγραφα κλπ.
Κοινοτικό Κέντρο Λάρνακας
Στο Κοινοτικό Κέντρο στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία του Δήμου Λάρνακας καθώς επίσης και το Δημοτικό Ωδείο. Στα πλαίσια λειτουργίας των πιο πάνω υποχρέωση της υπηρεσίας είναι να προγραμματίζει, να εμπλουτίζει και να διοργανώνει συναυλίες των μουσικών σχημάτων στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στο ίδιο χώρο διατηρούμε αποθηκευτικούς χώρους όπου φυλάγεται υλικό του Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας.
