Κύπρος Ενοικίαση Αυτοκινήτου


Λεμεσός


H Λεμεσός (Αγγλικά: Limassol, Τουρκικά: Limasol) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 100.952 κατοίκους εντός των δημοτικών ορίων και στους περίπου 180.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή.[2] Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.

Η Λεμεσός είναι σχετικά νεότερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Κύπρου, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο Κόλπο Ακρωτηρίου, μεταξύ δύο αρχαίων πόλεων: της Αμαθούντας στα ανατολικά, και του Κουρίου στα δυτικά. Η ανάπτυξη της πόλης αναχαιτίζεται από τις Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις στα δυτικά, έτσι η πόλη εξαπλώνεται προς τα ανατολικά, με αμμώδεις παραλίες κατά μήκος του παραλιακού της μετώπου.

Αξιοθέατα

Σήμερα η Λεμεσός επεκτείνεται πέραν των δημοτικών της ορίων, το παλαιότερο κομμάτι της έχει διατηρηθεί ως το Ιστορικό Κέντρο, που ξεκινά από τα δρομάκια δίπλα από το Παλιό Λιμάνι και απλώνεται ανατολικότερα κατά μήκους της παραλίας. Ο πυρήνας αυτού του ιστορικού κέντρου είναι το Κάστρο της Λεμεσού [3], σήμα κατατεθέν της πόλης, στο παρεκκλήσι του οποίου λέγεται ότι παντρεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από όλη την Κύπρο. Η περιοχή γύρω από το Κάστρο είναι πεζοδρομημένη, με πολλά εστιατόρια, μπαρ, αλλά και εκθεσιακούς χώρους, αποτελώντας έτσι το κέντρο της πολιτιστικής αλλά και νυκτερινής ζωής της Λεμεσού. Ανατολικά του Κάστρου, δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της Αγίας Νάπας, χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Λεμεσός διαθέτει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο [4], ένα αξιόλογο Θεατρικό Μουσείο [5] και ένα μικρό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης [6]. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος δημοτικός κήπος ο οποίος διαθέτει ένα μικρό ζωολογικό κήπο καθώς και ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Σε αυτόν τον κήπο διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο η Γιορτή του Κρασιού, πόλος έλξης τόσο για τους πολίτες όσο και για τουρίστες. Μέσα σε ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά κτήρια της πόλης στεγάζεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη [7], η οποία έχει πια μετατραπεί σε μια από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, η αρχαία πόλη της Αμαθούντας καθώς και ιστορικά μοναστήρια όπως η Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Σύμπλεγμα υδροβιότοπων παρατηρείται στην περιοχή Ακρωτηρίου "Αλυκή Λεμεσού", χαρακτηρίζεται δε από τη συνθήκη Ράμσαρ, την Ευρωπαϊκή ΖΕΠ και την αναγνώριση της περιοχής από τις Αγγλικές Βάσεις σαν "Ζώνη Ειδικής Προστασίας" για τη σημαντικότητα των υδροβιότοπων καθώς και της βιοποικιλότητας του νησιού.

Το κάστρο της Λεμεσού αποτελεί ένα μεσαιωνικό κτίσμα και έχει κτιστεί περίπου το 1193 από τον Γουϊδο Λουζινιανό. Η παράδοση αναφέρει ότι εκεί έγινε ο γάμος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με την Βερεγγάρια. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τους Τούρκους αργότερα και μετέπειτα το ανέλαβε η Αρχαιολογική υπηρεσία της Μεγαλονήσου και σήμερα λειτουργεί ως μεσαιωνικό μουσείο. Η περιοχή γύρω από το κάστρο έχει πεζοδρομηθεί και διαθέτει πολλά μαγαζιά μεταξύ αυτών είναι μπαρ, ταβέρνες, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα. Πλησίον του κάστρου, προς την ανατολική κατεύθυνση, θα μπορέσει κάποιος να επισκεφτεί τον ναό της Αγίας Νάπας, ο οποίος έχει κτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Λεμεσού θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την ιστορική αναδρομή της Κύπρου σε όλες τις περιόδους της. Το μουσείο φιλοξενούταν από το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης με έτος ίδρυσης το 1948, αλλά οι εξελίξεις του 1964 το αναγκάζουν σε αναστολή της λειτουργίας του. Το 1975 επαναλειτουργεί σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1944 ιδρύθηκε άλλο ένα ιστορικό κτίσμα της Λεμεσού και του Κυπριακού Ελληνισμού. Πρόκειται για την δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης που περιλαμβάνει περίπου 60,000 τόμους και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, μελετητές και πνευματικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το τριώροφο κάστρου του Κολοσσίου είναι χτισμένο το 1210 και αποτελεί άλλο ένα υπέροχο αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού. Είναι σε απόσταση μόλις 11χλμ από το κέντρο της πόλης και κατά τον μεσαίωνα υπήρξε φρούριο ώστε να υπάρχει έλεγχος και προστασία των ζαχαροκάλαμων που καλλιεργούταν στην περιοχή. Αργότερα καταστράφηκε από τους Μαμελούκους, οι οποίοι ήταν στρατιωτική δύναμη δούλων στα μουσουλμανικά κράτη.

 Επίσης, δεν θα πρέπει να αμελήσετε την επίσκεψή σας στο Κούριο, το οποίο βρίσκεται 18χλμ από την Λεμεσό και ανήκει στην Επισκοπή. Το βασίλειο αυτό της αρχαιότητας ήταν αποικία των Αργείων. Εκεί λειτουργεί σήμερα το ελληνορωμαϊκό θέατρο που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού ενδιαφέροντος κάθε καλοκαίρι. Δυτικά του Κουρίου βρίσκεται το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, ένα πολύ σημαντικό μνημείο της Κύπρου, το οποίο είναι χτισμένο με πανομοιότυπο τρόπο με το Ιερό του Απόλλωνα στην Επίδαυρο και την Αργολίδα. Αξίζει να σημειωθεί η απέραντη θέα στην θάλασσα της Μεσογείου που απολαμβάνει κάποιος στο Κούριο με φόντο τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Η Αρχαία Αμαθούντα είναι άλλη μια ιστορική πόλη στην επαρχία της Λεμεσού και εκεί έχουν ανακαλυφθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία αξίζει κάποιος να παρατηρήσει, ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις λεπτομερείς πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος, ανάμεσα από την πλούσια θρησκευτική ιστορία του νησιού άξιο επισκέψεως είναι το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου του Αλαμάνου. Πρόκειται για μια μονή, η οποία είναι χτισμένη με βυζαντινή αρχιτεκτονική και στη μέση της αυλής είναι κτισμένο το καθολικό.

Τα αξιοθέατα της Λεμεσού είναι γεμάτα ιστορία και παράδοση που αιχμαλωτίζουν τη σκέψη του επισκέπτη. Το φυσικό κάλλος της περιοχής σε συνδυασμό με τα ιστορικά κτίσματά της από την  αρχαιότητα μέχρι σήμερα την κατατάσσουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

 

Οι παραλίες της Λεμεσού

 

Η Λεμεσός αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κύπρου μαζί με τη Λευκωσία, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται στη νότια ακτή, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, περίπου 70 χλμ. ανατολικά της Πάφου, 70 χλμ δυτικά της Λάρνακας, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Πλατρών, 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πόλης και του θέρετρου Λατσί, και 110 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των θέρετρων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Η τυπική κεντρική παραλία της Λεμεσού είναι πολύ καλά οργανωμένη, κατέχει οικολογικό σήμα «Γαλάζια Σημαία», σκουρόχρομη άμμο, κυματοθραύστες και πολυτελή ξενοδοχεία. Αν θέλετε να επισκεφθείτε παραλίες μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο της Λεμεσού, μπορείτε να βρείτε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.  Η παραλία Λέιντις Μάιλ είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία κοντά στο Ακρωτήρι, μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λεμεσού. Οι παραλίες πιο δυτικά στην Επισκοπή και στην Αυδήμου έχουν λίγες διευκολύνσεις και είναι πολύ κατάλληλες για όσους επιθυμούν μια πιο ήσυχες/χαλαροτικές παραλία.  30 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία στο Πισσούρι, μια οργανωμένη παραλία στην πολύ ανεπτυγμένη περιοχή του κόλπου του Πισσουρίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ψηλούς λόφους / γκρεμούς και στις δύο πλευρές του.  Περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την κάπως παράξενη παραλία ʽΑκτή του Κυβερνήτουʼ που συνδυάζει σκουρόχρωμη άμμο με λευκούς βράχους.

Οι υγροβιότοποι της Λεμεσού, δηλαδή το σύστημα στο Ακρωτήρι, που αποτελείται  από την αλυκή Ακρωτηρίου, τη λίμνη στο Ζακάκι, τους καλαμιώνες στο Φασούρι και την Δεσποτική λίμνη, είναι πολύ σημαντικές για τα πουλιά και προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες πτηνοπαρατήρησης (το καλοκαίρι οι περισσότερεοι από αυτούς τους υγροβιότοπους είναι ξηροί) ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετανάστευσης την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Άλλα αξιοθέατα της Λεμεσού περιλαμβάνουν το κάστρο στο Κολόσσι (δείτε επίσης το τεράστιαο αιωνόβιο μαχαίριο στην αυλή του), το Κούριο, που ήταν Ελληνορωμαϊκή πόλη κοντά στο χωριό Επισκοπή, με όμορφα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά, καθώς και τα πολλά γραφικά χωριά στην επαρχία Λεμεσού, όπως τη Λάνια, την Καλαβασό , την Λόφου, το Όμοδος, τη Βάσα, την Ανώγυρα και πολλά άλλα.  Η Κουμανταρία είναι μια μικρή περιοχή βόρεια της Λεμεσού, όπου παράγεται το περίφημο γλυκό κρασί, και αξίζει να την επισκεφθείτε. Το κρασί Κουμανταρία θεωρείται από πολλούς σαν ένα από τα καλύτερα κρασιά επιδορπίου στον κόσμο, και εξακολουθεί να πωλείται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στη Λεμεσό και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία, στην ακτή της κεντρικής Λεμεσού.  Ο κόλπος Πισσουρίου διαθέτει επίσης μερικά ξενοδοχείων πολυτελείας.

Στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού υπάρχουν πλέον καλές επιλογές διαμονής, ιδίως σε παλιά πετρόκτιστα, ανακαινισμένα κτίρια σε πολλά από τα γραφικά χωριά.

Τα φυσικά αξιοθέτα της Λεμεσού στη βάση δεδομένων μας περιλαμβάνουν 18 παραλίες, 2 μονοπάτια, 4 υγροβιότοπους, ένα ενετικό γεφύρι και 4 αιωνόβια δέντρα.

Πολιτιστικές Κατευθύνσεις

Αρχαιολογικό Μουσείο
4620 Επισκοπή, τηλ. 25-932453

Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο
Γεωργίου Κάνιγγος, 3035 Λεμεσός, τηλ. 25-305157

Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο (Κάστρο Λεμεσού)
Ριχάδρου & Βερεγγάριας 3042 Λεμεσός, τηλ. 25-305419

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Αγίου Ανδρέου 253, 3035 Λεμεσός, τηλ. 25-362303

 Μενού

Προορισμοί Εξωτερικού

Ενοικίαση στην Ελλάδα

 
♦ Αρχική
♦ Σχετικά με εμάς
♦ Δημοφιλείς προορισμοί
♦ Αυτοκίνητα
♦ Συνεργάτες ενοικίασης αυτοκινήτων
♦ Υποστήριξη πελατών
♦ Όροι χρήσης
♦ Επικοινωνία
♦ Αυστρία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Βέλγιο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κανάριες Νήσους Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κύπρο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Δανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Γαλλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Γερμανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ελλάδα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιρλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιταλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λουξεμβρούργο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ολλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νορβιγία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πορτογαλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ισπανία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σουηδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ελβετία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αλάσκα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καναδά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αυστραλία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ινδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νέα Ζηλανδία Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Νότια Αφρική Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αθήνα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Θεσσαλονίκη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κέρκυρα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Kάρπαθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ναύπλιο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Χίο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λευκάδα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πρέβεζα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Πάργα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καβάλα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λάρισα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ζάκυνθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σκιάθο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σάμο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ιωάννινα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Μύκονο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Χαλκιδική Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κεφαλονιά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Σαντορίνη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Καλαμάτα Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Αλεξανδρούπολη Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Ρόδο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Κρήτη - Χανιά Ενοικίαση Αυτοκινήτου
♦ Λέσβο Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Σχεδιασμός Ιστοσελίδας WebCore IT
       
Σχεδιασμός Ιστοσελίδων WebCore